Oto ekspertiz işlemi sonucunda elde edilen rapora, oto ekspertiz raporu denir. Bu rapor üzerinde tüm teknik bilgiler mevcuttur. Bu teknik bilgiler, söz konusu aracın her türlü teknik ve kozmetik detaylarını kapsar. Tüm bu detaylar, söz konusu aracın mevcut değerinin anlaşılması, uzun vadede teknik performansının değerlendirilmesi ve araçta yapılması gereken teknik iyileştirmelerin neler olduğunun anlaşılabilmesi bakımından oldukça önemlidir.

Oto ekspertiz raporu ilgili yasa ve yönetmelikler tarafından belirlenmiş standartlar esas alınarak hazırlanır. Bu rapor, sadece uzmanların değil aynı zamanda uzman olmayan kişilerin de okuyup, yorumlayabileceği şekilde hazırlanır. Bu nedenle rapor üzerinde hem sayısal hem de sözlü veriler bulunur.

Oto Ekspertiz Raporu Nedir?

Oto ekspertiz raporu incelenerek, söz konusu araca dair birçok teknik bilgiyi öğrenmek mümkün olur ki bu bilgilerin pek çoğu özellikle “ikinci el” statüsünde satışa sunulan bir aracı satın almayı düşünen birisi için oldukça merak konusudur. Nitekim bu bilgiler arasında, aracın geçmişine dair bilgiler edinmek de mümkün olmaktadır ve bu sayede aracın mevcut değerini düşüren önemli bir değişim olup, olmadığı anlaşılabilmektedir.

Bu bağlamda, oto expertiz raporu incelenerek öğrenilebilecek başlıca bilgiler arasında;

  • Boya durumu; aracın daha önce boyanıp, boyanmadığı, boyanmışsa hangi parçaları vs.
  • Aracın parçaları; değişen ya da hasarlı parçaları var mı, performans durumu vs.
  • Motor durumu; motor gücü, anlık ve genel performans durumu.
  • Fren, balans ve alt takım kontrolleri

Rapor üzerinde tüm bu bilgiler ve çok daha fazlasını görebilmeniz mümkündür. İşletmemiz hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Oto Ekspertiz Raporunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Söz konusu aracın durumu ile ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi bakımından oto ekspertiz raporu her bir ayrıntısı ile incelenmeli ve değerlendirilmelidir. Bu bağlamda bir uzman görüşü ve yorumlaması gerekli olabilir.

Oto expertiz raporu üzerinde yazılan verilerin okunması ve değerlendirilmesi sürecinde, özellikle de aracın normal teknik verilerinin dikkate alınarak, bir kıyaslama yapılması, ilgili verilerin normal mi yoksa anormal mi olduğunun anlaşılabilmesi bakımından büyük bir kolaylık sağlar.

Çok basit bir örnek ile söz konusu aracın motor gücü için belirli bir standart değer vardır ancak rapor üzerinde ilgili standart değerin daha altında bir değer yazıyorsa, bu durum motorda sorun olduğu anlamına gelmez. Motor performans kaybı olduğu anlamına gelir.

Bu doğrultuda diğer tüm ölçüm değerleri de, aracın mevcut olması gereken standart değerler ile kıyaslanarak, rapor üzerindeki veriler için bir değerlendirme yapılabilir ve aracın mevcut durumu hakkında bir bilgi sahibi olunabilir.Garanti arabam kartal oto ekspertiz olarak müşterilerimize tüm süreçte olduğu gibi raporun değerlendirilmesi sürecinde de yardımcı olmaktayız. Daha fazla bilgi için facebook sayfamıza bakabilirsiniz.

Oto Ekspertiz Raporu Geçerlilik Süresi

Firmamız aynı zamanda siz değerli müşterilerimizin oto ekspertiz raporu geçerlilik süresi için dikkat çekiyoruz. Çok geçmiş bir tarihte yapılmış bir ekspertiz işlemi, tabii ki söz konusu aracın mevcut durumu ile ilgili bize net bir bilgi veremeyecektir. Çünkü geçen zaman aralığında araç kullanılmış olabilir ve bu da bazı teknik verilerin değişeceği anlamına gelir. Bu nedenle oto expertiz raporu geçerlilik süresi önemlidir. Fakat ne yasalarca, ne de çeşitli standartlarca kesin ve belirli bir süre söz konusu değildir. Temel mantık ise raporun en yeni tarihte olması gerektiği yönündedir. Çünkü ancak yeni alınmış bir rapor bize söz konusu aracın durumu hakkında güncel bilgiyi verecektir ve ancak bu sayede aracın güncel durumu hakkında bilgi sahibi olmamız mümkün olacaktır.

ŞİMDİ ARA
YOL TARİFİ